Η Λέρος

Η Λέρος είναι νησί του Νοτίου Αιγαίου και υπάγεται στο νομό Δωδεκανήσου. Βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Πάτμο και Λειψούς προς βορά και Κάλυμνο (1 ν.μ.) προς νότο, και απέχει από τον Πειραιά 179 ν.μ. και από τη Μικρασιατική ακτή 7 ν.μ. Έχει έκταση 54.6 km2 και μήκος ακτογραμμής 83.75km, γεγονός που δείχνει τον πλούσιο θαλάσσιο διαμελισμό των ακτών της, που σχηματίζουν βαθείς κόλπους και όρμους. Χάρη στον έντονο θαλάσσιο διαμελισμό της, σήμερα η Λέρος φαντάζει ένας από τους τελευταίους μικρούς παραδείσους για τον επισκέπτη που αναζητά την ηρεμία και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Μια ηρεμία που ξεκουράζει πνεύμα και αισθήσεις ταυτόχρονα, σε ένα περιβάλλον τόσο φιλόξενο που γίνεται οικείο από την πρώτη στιγμή. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Λέριοι υποστηρίζουν με έμφαση ότι: «Όσοι τη γνωρίσουν δεν την ξεχνούν ποτέ»

Σημαντικότεροι κόλποι είναι ο κόλπος του Λακκιού, ο μεγαλύτερος του νησιού και από τα ασφαλέστερα λιμάνια της Μεσογείου, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της Ιταλικής κατοχής της Δωδεκανήσου, χρησιμοποιήθηκε σαν ναύσταθμος, λόγω της φυσικής του καταλληλότητας, και οι αβαθείς κόλποι στο Παρθένι, με τρεις αλλεπάλληλους μυχούς, και στο Πλεφούτι, και οι δύο προφυλαγμένοι από τους βόρειους ανέμους, με τις νησίδες Στρογγύλη και Αρχάγγελο να λειτουργούν σαν φυσικοί κυματοθραύστες.

Αξιόλογοι επίσης είναι οι όρμοι στα Aλιντα, στον Ξηρόκαμπο και στο Παντέλι, ενώ σε μικρότερους όρμους, σε όλες τις ακτές, υπάρχουν παραλίες ιδανικές για κολύμπι. Η Λέρος είναι ένα τοπίο με συνεχείς εναλλαγές. Περίγραμμα με έντονο θαλάσσιο διαμελισμό που σχηματίζει βαθιά απάνεμα καταφύγια και μεγάλους όρμους σε πολλά σημεία του. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι πεδινό, με κάμπους που φτάνουν ως τη θάλασσα, με χαμηλά βουνά. Για αυτό και πήρε το όνομά του από την αρχαία λέξη «λερός», που σημαίνει λείος, επίπεδος.

unnamed (1)

Στο κέντρο του νησιού αναπτύσσονται δύο ισχυροί πόλοι που συγκεντρώνουν το σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών και εξυπηρετήσεων: το οικιστικό σύνολο της Αγίας Μαρίνας και το Λακκί, που συνδέονται μέσω του κύριου οδικού άξονα του νησιού. Ο οικισμός Αγία Μαρίνα είναι πρωτεύουσα του Δήμου, και έχει ρυμοτομικό σχέδιο που περιλαμβάνει τρεις οικιστικές ενότητες – γειτονιές: την Αγία Μαρίνα στη βόρεια παραλία του κεντρικού τμήματος του νησιού, τον Πλάτανο στον αυχένα μεταξύ του λόφου του Κάστρου και του υψώματος Μεροβίγλι, και το Παντέλι στο μυχό του ομώνυμου όρμου.

Σχεδόν σε επαφή με το Κριθώνι, βρίσκεται ο οικισμός Αλιντα, που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής κίνησης. Τα Αλιντα βρίσκονται στο κέντρο του όρμου της Αγίας Μαρίνας (όρμος Αλίντων) και αποτελούν σήμερα την πιο εξελιγμένη τουριστική περιοχή του νησιού με τις περισσότερες σύγχρονες τουριστικές μονάδες. Το τοπίο είναι κατάφυτο από πεύκα και ελιές, με μια μεγάλη αμμουδερή παραλία και κρυστάλλινη θάλασσα.

Ο Πύργος Μπελένη, ένα κομψό αρχοντικό αναπαλαιωμένο με ιδιαίτερη φροντίδα, φιλοξενεί το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο με βιβλιοθήκη, μουσείο Τύπου καθώς και αίθουσα ζωγραφικής στην αυλή του οποίου οργανώνονται μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σημαντικός από ιστορική σκοπιά είναι ο Δημοτικός Ξενώνας, το πρώτο ξενοδοχείο του νησιού, στο προαύλιο του οποίου βρέθηκε το Ιερό της Παλαιοχριστιανικής εκκλησίας της Παναγίας Γαλατιανής, με σπάνιας τέχνης ψηφιδωτά. Στη γύρω περιοχή βρίσκονται πολλές εκκλησίες με μεγαλύτερη τη βασιλική των Αγίων Σαράντα. Πολύ κοντά στα Άλιντα υπάρχει ο Κρυφός, μια μικρή ειδυλλιακή αμμουδιά κρυμμένη ανάμεσα στα βράχια που είναι προσιτή μόνο με βάρκα. Μέσα από το βυθό της αναβλύζει πηγή με παγωμένο νερό. Πάνω από τον Κρυφό υψώνεται το Κλειδί, το υψηλότερο σημείο της Λέρου. Τα γαλάζια νερά στον κόλπο των Αλίντων προσφέρονται για κάθε είδους θαλάσσια σπορ.

Page-16-Kavouradena-1
1_21377_04
agios-isidoros-LEROS

Από τις αρχές του περασμένου αιώνα η περιοχή είχε επιλεγεί για το υπέροχο φυσικό κάλλος και το υγιεινό κλίμα της από τους Αιγυπτιώτες Λερίους, οι οποίοι έκτισαν εξοχικές επαύλεις σε νεοκλασικό στιλ, που διατηρούνται και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ο οικισμός των Αλίντων, για τους ίδιους λόγους αλλά και επειδή διαθέτει μια από τις καλύτερες παραλίες για κολύμβηση, έχει την προτίμηση των κατοίκων του νησιού, αλλά και ξένων, για ανέγερση παραθεριστικής κατοικίας και τουριστικών καταλυμάτων.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Travel

Ταξίδι με αεροπλάνο

Το νησί της Λέρου διαθέτει και αεροδρόμιο στο βόρειο τμήμα του νησιού και υπάρχει απευθείας σύνδεση με το αεροδρόμιο των Αθηνών με την πτήση να διαρκεί σαράντα με πενήντα λεπτά και υπάρχει η δυνατότητα προσγείωσης μικρών αεροπλάνων. Αν δεν σας εξυπηρετεί κάποια πτήση για Λέρο μπορείτε να φτάσετε μέχρι το αεροδρόμιο της Κω και από εκεί με δελφίνι να φτάσετε μέχρι την Λέρο. Για την μεταφορά σας από και προς το αεροδρόμιο δεν υπάρχει λεωφορείο αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταξί ή ιδιωτικό μέσο. Τοπικές μετακινήσεις  Στο νησί θα βρείτε κάποια λεωφορεία για να σας εξυπηρετήσουν στις μετακινήσεις σας προς τα χωριά του νησιού και τις παραλίες ωστόσο τα δρομολόγια δεν είναι πάρα πολύ συχνά και θα εξυπηρετηθείτε καλύτερα αν διαθέτετε δικό σας μέσο. 

Artboard 20

Ταξίδι με Πλοίο

Για να φτάσετε στο νησί της Λέρου από το λιμάνι του Πειραιά θα χρησιμοποιήσετε την ακτοπλοϊκή γραμμή για Δωδεκάνησα και το ταξίδι διαρκέσει περίπου εννέα ώρες. Η σύνδεση δεν είναι καθημερινή και θα πρέπει να ενημερωθείτε για τα δρομολόγια πριν ταξιδέψετε. Εκτός από το λιμάνι του Πειραιά η Λέρος συνδέεται και με λιμάνια γειτονικών νησιών όπως Κάλυμνος, Ρόδος, Πάτμος, Κως και Λειψοί με τα δρομολόγια τους καλοκαιρινούς μήνες να είναι πιο συχνά.

Χρήσιμα τηλέφωνα 

Υπηρεσίες Υγείας
Κέντρο Άμεσης Βοήθειας: 166
Νοσοκομείο Λέρου: (+30) 22470 23251
Δήμος Δημαρχείο Λέρου: (+30) 22473 60239 

Αστυνομικές αρχές
Άμεση Δράση: 100 Αστυνομικό Τμήμα Λέρου: (+30) 22470 22222
Λιμενικές αρχές Λιμεναρχείο Λέρου: (+30) 22470 22224
Πυροσβεστική, δασαρχεία Άμεση Επέμβαση Πυροσβεστικής: 199 

Μετακινήσεις
Ταξί Λακκί: (+30) 22470 22550 Ταξί Πλάτανος: (+30) 22470 23070
Αεροδρόμιο Λέρου: (+30) 22470 22777 

“Η Διεύθυνση και το Προσωπικό του Ξενοδοχείου θα χαρεί να σας φιλοξενήσει και να σας προσφέρει τις υπηρεσίες του.”